Kuchnia cypryjska

Jednym z charakterystycznych elementów cypryjskiej kuchni jest lokalny ser, który często króluje na stołach mieszkańców. Mowa tu o halloumi produkowanym z mleka owczego. Często piecze się go na ruszcie, a jego smak jest nieco miętowy. Warto także spróbować eliotti - placka chlebowego zwijanego z oliwkami czy karaoli yahni - drobnych ślimaków duszonych w pomidorowym sosie.

Jeśli chodzi o dania główne składają się one najczęściej z warzyw uprzednio usmażonych oraz pilawu z fasoli czy też mąki razowej w sosie. Warto spróbować takich specjałów jak dolmades - ryż z mięsem mielonym podawany w liściach winogron, czy klefiko - charakterystycznej potrawy Cypryjczyków. To przede wszystkim jagnięcina pieczona w sobie własnym w piecu o nazwie ofton. Jako dodatki najczęściej podaje się ziemniaki, cebulę, marchew, pomidora oraz fasolkę szparagową. Z zup warto spróbować trahany na bazie mleka i zbóż oraz avgolemono na bazie jajek oraz soku z cytryny.

Kawa i inne trunki, które umilają leniwe dni i wieczory

Kawę po cypryjsku parzy się w metalowym tyglu, a słodzi się ją już w trakcie tej procedury. Serwuje się ją zazwyczaj ze szklanką wody i kolorowymi galaretkami lub też bakaliami, które zatopione są w soku winogronowym. Z napojów alkoholowych popularne jest tutejsze wino oraz brandy. Tą ostatnią rozcieńcza się z wodą i dodaje do niej sok z limonki, a także odrobinę angostury, czyli gorzkiej wódki. Warto także spróbować tutejszej sherry czy likieru pomarańczowego Filfar.

Kuchnia cypryjska pełna jest doskonałych smaków i ciekawych połączeń. Warto dać się ponieść i w czasie wakacji na tej magicznej wyspie rozpieścić swoje podniebienie. Oprócz ciekawych przekąsek, czy dań głównych Cypr zaskakuje także słodkościami, które idealnie nadają się do tutejszej kawy i atmosfery relaksu wśród promieni słońca

Copyright © cypr-wycieczki.pl 2017 All rights reserved